Historie en Landschap van de Kerkpolder, het zuidelijk deel van de Lage Abtswoudse polder, het westelijk deel van de Zuidpolder van Delfgauw en de Akkerdijksche polder3 september 2014. Op woensdag 3 september 2014 werd de publicatie 'Historie en Landschap van de Kerkpolder, het zuidelijk deel van de Lage Abtswoudsche polder, het westelijk deel van de Zuidpolder van Delfgauw en de Akkerdijksche polder' officieel overhandigd aan vertegenwoordigers van de gemeentebesturen van Delft, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland. Het boekje bevat een beschrijving van de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van deze polders, die tot de oudste van het Midden-Delflandgebied kunnen worden gerekend. Het boekje is gratis; lees het hele verhaal: download: Historie & Landschap; informatie over Midden-Delfland is mensenwerk hier! De stichting Midden-Delfland is Mensenwerk heeft bij de totstandkoming van de Gebiedvisie Midden-Delfland 2025 beloofd de cultuurhistorische waarden van alle polders van Midden-Delfland in kaart te brengen. Eerder verschenen in deze serie al vijf ‘polderboekjes’ die tezamen een vijftiental polders omvatten. In samenwerking met de stichting Groen Goud is meerjarige ondersteuning verkregen van de Europese Unie, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Midden-Delfland.
De officiële presentatie vond plaats op 3 september 2014 op de boerderij van Natuurmonumenten bij de Ackerdijkse Plassen. Na een inleiding met de belangrijkste inzichten, werden de eerste exemplaren van het boekje overhandigd aan de drie betrokken gemeentebesturen; Stephan Brandligt (wethouder Duurzame ontwikkeling, Delft), zijn collega Jaap van Staalduine (wethouder Ruimtelijke ordening en Buitengebied, Pijnacker-Nootdorp) en Piet Houtenbos (wethouder Monumenten, Midden-Delfland).
ToelichtingHet boekje bevat een beschrijving van de geologische, waterstaatkundige en bestuurlijke situatie, van de bewoningsgeschiedenis en van enkele oude en nieuwe landschappelijke bijzonderheden in dit deel van Midden-Delfland. Het boekje vervolgt met de monumentale waarden van boerderijen en andere gebouwen, de jonge en afwijkende bebouwing en sluit af met een beknopt overzicht van de meest waardevolle landschapsclusters. Onderscheidend in deze publicatie is de systematische beschrijving, op basis van nieuwe inzichten, van de ontginningsgeschiedenis van het gebied rond Delft.
Het boekje bevat zeer veel foto´s en negen kaartjes die de beschrijvingen duidelijk samenvatten en is op de site van de stichting kosteloos te downloaden: www.mdmw.nl. Waardevolle ensembles en structurenHet boekje besluit met een lijst van waardevolle ensembles en structuren die behouden, en wellicht, versterkt zouden moeten worden (zie ook het kaartje):
Dit boekje is het voorlaatste deel van een serie die voor alle polders van het gehele Midden-Delflandgebied wordt uitgevoerd. Het laatste deel verschijnt najaar 2014 met de Dorppolder, Kralingerpolder en Oude Campspolder. Bron: Persbericht Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk 28 augustus 2014
|