Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Dubbeltheater met polderopera en ontroerend toneel

10 mei 2014. Met de titel 'Vermaakavond' organiseerde CultuurStek Den Hoorn twee bijzondere theatervoorstellingen op twee naast elkaar gelegen locaties. De feestband De Maxima's voerde de polderopera 'Land van Gras en Glas' op; tijdens Cult Royale Schipluiden oogstte deze hilarische vertoning al veel succes. In het ontroerende toneelstuk Rolbrug van Bouke Oldenhof vertelden Annie en Tinus in een dialoog over hun herinneringen van lang geleden. Tijdens de pauze wisselden de twee groepen toeschouwers van locatie: de stal van Kleijweg hoveniers en de werkplaats van Autobedrijf Van der Windt.

Dubbeltheater met polderopera en ontroerend toneel - 10 mei 2014

Polderopera: Land van Gras en Glas

Versterkt met enkele koperblazers en assistente/zangeres Vita verzorgden de Maxima's de muzikale kant van de opera. Petto Koop knoopte als verteller de verschillende bekende melodieën, voorzien van nieuwe tekst, aan elkaar tot een hilarische verhaal over boerenzoon Rinus uit Schipluiden en tuindersdochter Marietje uit Den Hoorn. Den Hoorn was toen het 'epicentrum' van de komkommerteelt! Rinus, trommelaar bij Sint Caecilia in Schipluiden, ontmoette Marietje op het Sionsfeest. Het verhaal begint in de tijd dat de Rijksstraatweg naar Schipluiden nog niet verlicht was en de rails van de WSM nog aan de andere kant van de Gaag lagen. In die tijd was er nog sprake van een stevige rivaliteit tussen de inwoners van Schipluiden en Den Hoorn (en niet alleen bij de voetbal!). Rinus moest steeds op zijn fiets heen en weer naar Den Hoorn (steeds met tegenwind) om zijn Marietje te ontmoeten en te proberen de goedkeuring van de wederzijdse ouders te veroveren. De vader van Marietje had niets op met de boeren; alleen als zijn komkommers doordraaiden op de veiling had hij met ze te maken, als Arie Berg zijn komkommers als koeienvoer bij de boeren bracht. Tijdens de voorstelling passeerden tevens diverse ontwikkelingen in met name Den Hoorn de revue, zoals de supermarkten en de Harnaskade. Uiteindelijk vonden de Schipluidense boeren en Hoornse tuinders elkaar en gingen Marietje en Rinus voorop in een polonaise door het Land van Gras en Glas.

Dubbeltheater met polderopera en ontroerend toneel - 10 mei 2014

Ontroerend toneel: Rolbrug

Na lange tijd ontmoeten Annie en Tinus elkaar in het café. Annie werkt inmiddels op de sociale werkplaats. Het café was vroeger het woonhuis van Annie. Tinus kwam daar toen weleens om te helpen. Hij had Annie wel eens gezien in haar blote hemd. Onder het drinken van Rivella's komen de verhalen van vroeger langzaam los. Ze proberen zich te herinneren hoe de woning toen was ingericht. Annie was toen op Arie, de neef van Tinus, maar die is nu dood; ongeluk met de motor. Naar gelang het verhaal vorderde komen Annie en Tinus nader tot elkaar, met een schuchtere climax als slot. Het toneelstuk, geschreven door Bouke Oldenhof, zit vol subtiele spanning, humor en ontroering. Het plattelandse taalgebruik en woordspelingen maken het spel extra kleurrijk.

Dubbeltheater met polderopera en ontroerend toneel - 10 mei 2014

Deze productie van Dario Fo, ondernemers in de kunst, werd in 2010 lovend ontvangen door het publiek. De rollen werden gespeeld door Nico Meijer en Nicole Daniëls; de regie is van Paul Sekrève.

CultuurStek Den Hoorn

In Den Hoorn bestaat, vooral onder oudere bevolking, een hechte gemeenschapszin; velen vonden tot niet zo lang geleden hun werk in of met de glastuinbouw. Vergeleken met Delft en Schipluiden gebeurde er echter op cultureel gebied niet zo veel. De plaatselijke muziekvereniging was al lang geleden ter ziele gegaan. Met de erkenning van Gijsbertus van Marrewijk als belangrijk figuur voor Den Hoorn, de Kindermonumentendag en de volksopera Kinderzegen, allen in 2012, bleek dat de Hoornse inwoners wel degelijk in cultuur geïnteresseerd zijn. Veel Hoornezen deden mee aan Kinderzegen, op het toneel of kwamen kijken als publiek. De nieuwe organisatie CultuurStek Den Hoorn heeft de ambitie om Den Hoorn meer op de culturele kaart te zetten. Het vertellersdiner 'Kom 's Hoorn' heeft inmiddels al veel fans; het hier idee is aan te schuiven bij iemand thuis, genieten van een heerlijke maaltijd en luisteren naar verhalen over interessante onderwerpen; en na elke gang weer naar een andere locatie fietsen. CultuurStek tekende ook voor de Vermaakavond!

CultuurStek Den Hoorn

12 mei 2014