MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Het Rijcke Woudt in Museum Het Tramstation

17 januari 2014. De nieuwe tentoonstelling Het Rijcke Woudt, hoogtepunten uit de geschiedenis van het kerkdorp ’t Woudt, in Museum Het Tramstation geeft een overzicht van de rijkdommen van het kleinste dorp van Nederland. De tentoonstelling werd geopend door burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland. Op acht banners worden de historische en huidige rijkdommen beschreven en afgebeeld. In diverse vitrines liggen voorwerpen die bijdragen aan het verhaal van 't Woudt. Prominent aanwezig in de tentoonstelling zijn de oude gereedschappen en voorwerpen die gebruikt werden bij de productie van de beroemde boter en kaas. De tentoonstelling is te bezoeken tot 21 juni 2014.

De tentoonstelling is opgesteld in de Stationskamer en de Wachtkamer van Museum Het Tramstation. De acht banners vertellen het verhaal van het Rijcke Woudt. Met teksten, afbeeldingen en voorwerpen in enkele vitrines wordt dit verhaal nog versterkt. Het kleinste dorpje van Nederland in de Woudse Polder heeft een rijke bewoningsgeschiedenis die teruggaat tot de Steentijd, getuige de bodemvondsten. De vruchtbare grond maakte een lange periode van florerende zuivelproductie mogelijk. Het gebied rond het dorp produceerde uitstekende boter en kaas die al in de dertiende eeuw aan het grafelijke hof in Den Haag werd geleverd. Drie boerderijen bepaalden eeuwenlang het beeld van 't Woudt.

Het Rijcke Woudt - Museum Het Tramstation Schipluiden

Al vanaf de stichtingsperiode van de kerk van 't Woudt (1277) hadden de mannelijke parochianen het voorrecht zelf de pastoor te benoemen. Dit voorrecht bleef aanwezig toen de kerk overging tot het protestantisme. In de kerk zijn enkele bijzondere interieurstukken aanwezig, waaronder het Tiengebodenbord uit 1599 en een gedenkteken van Jacob Dircksz. Houwaert uit 1656.

Burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland prees in zijn openingswoord het kerkdorp 't Woudt als de parel in de Woudsepolder met zijn bijzondere cultuurhistorie. Hij noemde het een belangrijke opdracht van rijk en gemeente om daar zuinig op te zijn. Het is prachtig dat er veel over 't Woudt geschreven wordt, maar het zelf beleven is toch het best! Bij een bezoek aan 't Woudt hoort natuurlijk een kop koffie in de Hooiberg met een Woudtse plak. Ook koningin Beatrix nam er een hapje van toen zij in 2005 op bezoek kwam. Rodenburg wilde nog wel even wat zeggen over de bewering van Jacques Moerman, dat 't Woudt een dorp zou zijn, en geen buurtschap. Met drie haiku's (Japanse dichtvorm) besloot de burgemeester zijn toespraak:

Jacques Moerman beweert
dat 't Woudt het kleinste dorp
van Nederland is.

Met een pastorie,
een kerk en kosterswoning
is 't Woudt een dorp.

De pracht van 't Woudt
is ons allen lief
en een tentoonstelling waard.

Het Rijcke Woudt in Museum Het Tramstation

Door met een griffel op een leitje zijn naam en functie te schrijven opende Arnoud Rodenburg de tentoonstelling Het Rijcke Woudt.

De tentoonstelling is te zien van 18 januari tot 21 juni 2014 op woensdag (vanaf 1 april), elke zaterdag en eerste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur.

Het Rijcke Woudt - Museum Het Tramstation Schipluiden

22 januari 2014