MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Vliegende wandelpaden langer open

30 september 2014. De drie Vliegende wandelpaden blijven langer open, zo meldt de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert.

Geniet onderweg van het unieke polderlandschap met bijzondere planten en weidevogels. Let wel op: door het “vliegend” karakter van de paden kan het door veranderende omstandigheden in het weiland zo zijn dat routes enigszins worden aangepast. Kijk daarom voordat u de wandeling gaat maken altijd even op de website van Vockestaert of er misschien iets veranderd is!

Bron: Website Vockestaert.nl


Vliegende Wandelpaden voor vrijbuiters

13 september 2014. Sinds zaterdag heeft Midden-Delfland er nieuwe wandelroutes bij: pop-up paden voor vrijbuiters. Wandelliefhebbers krijgen daarmee tijdelijk de mogelijkheid om tussen de koeien en de schapen rond te struinen in het boerenland van Midden-Delfland. Klik hier voor de vliegende wandelpaden van Vockestaert. 

Vrijheid

De duiven die tijdens de officiële opening werden opgelaten symboliseren de vrijheid die je op de Vliegende Wandelpaden ervaart. ‘Dit zijn wandelingen voor mensen die niet houden van de platgetreden paden. Het is alsof je rondstruint in een schilderij van de Haagsche School’, aldus wethouder Buitengebied Govert van Oord.

Vliegende Wandelpaden in september 2014

Co-creatie

Govert van Oord benadrukte tijdens de opening dat dit soort initiatieven alleen samen tot stand kunnen komen. ‘We hebben elkaar nodig om van Midden-Delfland een prachtige, gastvrije ervaring te maken.’ De Vliegende Wandelpaden zijn dan ook ontstaan uit een samenwerking tussen Agrarische Natuurvereniging Vockestaert (die de boeren bereid vond hun weiland beschikbaar te stellen), stichting Groenfonds Midden-Delfland en gemeente Midden-Delfland.

Vliegende Wandelpaden

Vliegende Wandelpaden zijn een nieuw fenomeen in Nederland. Het zijn wandelroutes over boerenland die tijdelijk – voor de duur van een dag tot een maand - met toestemming van de boer geopend zijn. Tot eind september is er een drietal Vliegende Wandelpaden variërend van 5 tot 20 kilometer. Daarna worden de paden gesloten en een of meerdere nieuwe routes bekendgemaakt. Wandelliefhebbers kunnen de actuele routes bekijken en downloaden via www.vockestaert.nl/educatie-recreatie/wandelen/.

Vliegende Wandelpaden in september 2014
Start van de wandeling in Abtswoude; de tocht door het 'vliegend boerenland' is enkele honderden meters; de rest gaat over openbaar pad.

Samen sparen voor het agrarisch cultuurlandschap

De Vliegende Wandelpaden worden mede mogelijk gemaakt door het Groenfonds Midden-Delfland via de Streekrekening Midden-Delfland (een speciale spaarrekening bij de Rabobank). Zakelijke spaarders van de Rabobank dragen via deze rekening zelf bij aan het agrarisch cultuurlandschap. Zij ontvangen de spaarrente en de lokale Rabobank doneert een kop op de rente aan het Groenfonds Midden-Delfland. Ondernemers en organisaties tonen op die manier hun maatschappelijke betrokkenheid en dragen concreet bij aan het behoud van dit unieke gebied. Stichting Groenfonds Midden-Delfland is een initiatief van de gemeente Midden-Delfland, Delft en Den Haag. De gemeente Maassluis sluit zich binnenkort aan. Ook Fonds 1818, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en Omgevingsfonds Midden-Delfland dragen bij aan de Vliegende Wandelpaden.

Bron: Persbericht gemeente Midden-Delfland; foto's ©GDP


Vliegende Wandelpaden in Midden-Delfland

7 augustus 2014 - Tussen Rotterdam, Westland, Delft en Den Haag ligt het cultuurhistorisch polderlandschap van Midden-Delfland met knotwilgen, koeien, weidevogels, authentieke boerderijen en mooie vergezichten. Midden-Delflandse boeren stellen vanaf deze zomer hun weiland ter beschikking voor de Vliegende Wandelpaden. Mensen krijgen daarmee de mogelijkheid dichtbij huis te genieten van rust en ruimte in een monumentaal oer-Hollands landschap. Op zaterdag 13 september wordt het eerste Vliegende Wandelpad officieel geopend. Wandelliefhebbers zijn van harte welkom om erbij te zijn.

De Vliegende Wandelpaden in Midden-Delfland zijn ontstaan uit een samenwerking tussen stichting Groenfonds Midden-Delfland, Agrarische Natuurvereniging Vockestaert (die de boeren bereid vond hun weiland beschikbaar te stellen) en gemeente Midden-Delfland.

Uitnodiging

Vliegende Wandelpaden zijn een nieuw fenomeen in Nederland. Het zijn wandelroutes over boerenland die tijdelijk met toestemming van de boer geopend zijn. Elke keer op een andere plek. Op zaterdag 13 september, op Open Monumentendag, wordt het eerste Vliegende Wandelpad tussen Abtswoude en Vockestaertpad feestelijk geopend. Hierna is er een mooie wandeling van 3 km over het Vliegende Wandelpad dat tot 30 september opengesteld wordt. Natuurlijk wordt er dan ook meer verteld over de geschiedenis van het cultuurhistorisch veenweidelandschap van Midden-Delfland.

Kom ook!

Datum: Zaterdagmiddag 13 september 2014.
Tijd: 14.00 tot 15.30 uur (ontvangst vanaf 13.30 uur).
Locatie: Camping De Grutto, Abtswoude 27A, 2636 EE Schipluiden, www.degrutto.eu.
Camping De Grutto is het beste bereikbaar op de fiets.

Aanmelden

Graag aanmelden via communicatie@middendelfland.nl of (015) 380 42 80.

Drie Vliegende Wandelpaden

In 2014 zijn drie Vliegende Wandelpaden uitgezet; zij kunnen gewandeld worden van 15 augustus tot 30 september 2014:

  • Schipluiden, Dorppolder (10 km),
  • Maasland, Vlietlanden (8),
  • Abtswoude (5 km).

De routebeschrijving staat op de website van Vockestaert.

Vliegende wandelpaden

Samen sparen voor het agrarisch cultuurlandschap

De Vliegende Wandelpaden worden mede mogelijk gemaakt door het Groenfonds Midden-Delfland via de Streekrekening Midden-Delfland (een speciale spaarrekening bij de Rabobank). Zakelijke spaarders van de Rabobank dragen via deze rekening zelf bij aan het agrarisch cultuurlandschap. Zij ontvangen de spaarrente en de lokale Rabobank doneert een deel van de uitgekeerde rente aan het Groenfonds Midden-Delfland. Ondernemers en organisaties tonen op die manier hun maatschappelijke betrokkenheid en dragen concreet bij aan het behoud van dit unieke gebied. Stichting Groenfonds Midden-Delfland is een initiatief van de gemeente Midden-Delfland, Delft en Den Haag. De gemeente Maassluis sluit zich binnenkort aan. Ook Fonds 1818, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en Omgevingsfonds Midden-Delfland dragen bij aan de Vliegende Wandelpaden. 

Bron: Persbericht gemeente Midden-Delfland; foto's ©GDP.

30 september 2014