MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Monumenten in Midden-Delfland nu beter herkenbaar

30 januari 2014. Zo'n 80 trotse eigenaren van rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten in de gemeente Midden-Delfland kwamen samen in de raadszaal van Midden-Delfland om een monumentenschildje in ontvangst te nemen. Aangebracht op de monumenten wordt het erfgoed van Midden-Delfland nog beter herkenbaar.

De gemeente Midden-Delfland kent op dit moment 98 rijksmonumenten en 169 gemeentelijke monumenten. Daarnaast zijn er de twee beschermde dorpsgezichten: 't Woudt en Maasland. Ofschoon ook Schipluiden een mooi en karakteristiek dorpsgezicht bezit, is dit niet 'officieel' beschermd. Uiteraard gaan gemeente en bewoners er wel met zorg mee om! In 2011 startte de gemeente Midden-Delfland, als test, met aanbrengen van een tiental monumentenschildjes. Deze schildjes kregen bovendien een QR-code erboven die, na scannen met een smartphone (slimme mobiele telefoon), direct informatie over en foto's van het monument liet zien. Of er ook QR-codes bij de vandaag uitgereikte schildjes gaan komen is niet duidelijk.

Wethouder Tineke van Nimwegen opende de bijeenkomst met enkele voorbeelden uit de cultuurhistorie van Midden-Delfland. De drie dorpskernen hebben elk een eigen icoon: Maasland heeft de Ridderlijke Duitse Orde, Schipluiden de persoon van Otto van Egmond en de Tachtigjarige Oorlog en Den Hoorn heeft de tuinder en bestuurder Gijsbertus van Marrewijk. Tijdens de jaarlijkse Kindermonumentendag (in 2014 wordt het de zevende) wordt afwisselend in één van de drie dorpskernen aandacht besteed aan de geschiedenis en is er aandacht voor deze iconen. De gemeente Midden-Delfland, als Cittaslow Hoofdstad van Nederland, is trots op haar erfgoed en wil mede door middel van de monumentenschildjes dit uitdragen. Op de afgelopen monumentendagen werden er bovendien themafietstochten langs erfgoed uitgezet in samenwerking met enkele buurgemeenten; in 2013 waren er fietsroutes langs Macht & Pracht.

Uitreiking monumentenschildjes in Midden-Delfland - 30 januari 2014

 

Ambtelijke ondersteuning

Guido de Bruijn en Lydia Verstraate zijn de ambtenaren die zich bezig houden met monumenten en erfgoed in de gemeente. Guido legde uit dat regelmatig onderhoud essentieel is om een monument in optimale conditie te houden. Bovendien voorkomt dit latere extra hoge kosten. Voor de meeste eigenaren is dit vanzelfsprekend. Als er veranderingen gewenst zijn aan een monument is er (bijna) altijd een vergunning nodig. De beide ambtenaren kunnen daarover adviseren.

De subsidieregeling voor rijksmonumenten heet BRIM 2013 (Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten 2013). Voor gemeentelijke monumenten is dat de Gemeentelijke subsidieverordening 2014 (kortgeleden goedgekeurd door de gemeenteraad en binnenkort te lezen op de gemeentelijke website). De gemeentelijke subsidie geldt alleen voor onderhoud en herstel en bedraagt 40% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 2000,- per aanvrager. De speciale gemeentelijke monumentenwebsite is een bron van informatie. Met de uitreiking van deze serie schildjes wil de gemeente het erfgoed beter zichtbaar en herkenbaar maken. De bedoeling is over enige tijd de overige bezitters van monumenten te interesseren voor het aanbrengen van een schildje.

Uitreiking monumentenschildjes in Midden-Delfland - 30 januari 2014

 

Na een sapje en de groepsfoto op de trap was er thuis werk aan de winkel: het schildje op een geschikte en vanaf de straat zichtbare plaats monteren!

09 maart 2014